Tänään tiistaina 23.1.2007 sahasin kanootista häiritsevät 4 uloketta pois ja paikkasin pohjaan tulleen reiän pyöränpaikalla. Kotimaassa en ole 6 vuoteen paikannut kanoottieni pohjia kertaakaan. Materiaaleissa on eroja.

Vasen käteni on venähtänyt. Tuskin voin lähipäivinä meloa, mutta tietoa etsin Waimakarirista, tuttavallisesti täällä Waimak-joki. Sen kaato on 60 viime kilometrin matkalla 290 metriä eli 5 metriä per kilometri, mikä on paljon. Google-maps linkki tässä.

Sen mitä olen täkäläisiä jokia nähnyt, joki virtaa tasangolla eikä reunoilla ole edes juuri harjanteita. Joen ylittävä päätien silta ei siis ole korkealla roikkuva riippusilta, vaan kulkee proosallisesti noin 8 metriä joen pohjan yläpuolella. Virran leveys on kilometri, se ottaa pelkällä leveydellään vastaan vuoristosta tulevan kevättulvan. Käytännössä virta on tasaisen kova 1-2 luokan koski ilman suvantoja. Joessa on välistä kymmenenkin rinnakkaista haaraa, joista joku saattaa jakautua yhä pienempiin ja lopulta tyrehtyä. Väärän uravalinnan tehnyt joutuu kulkumieheksi, kanootin raahaajaksi.

Olen nähnyt yhden tällaista vauhtia putoavan joen elämässäni, Kozhim Uralilla. Senkään kaato ei ollut tätä luokkaa. Ja siinä toki oli vain yksi päähaara, jota välistä saaret jakoivat, ei kymmentä. Olen punninnut joen riskejä ja lukenut netistä yhden aivan uuden ja tuntemattoman: meloja saattaa joutua willow-puuhun. Se on puu, joka roikuttaa metrisiä lehtimassoja vedessä, jonka ali vesi kyllä virtaa sujuvasti, mutta meloja ei ali tai läpi ehkä pääse. No uskon, että ne kyllä huomaan ajoissa, vaikka virta veisi 5 km/h. Lähinnä suurin riski on, että kanootti ei kestä, vaan hajoaa matkalla.

No se siitä. Laitetaan kuva Hooker riveristä, jonka vedet tulevat Mt Cookin rinteiltä Hookerin jäätiköltä.

356929.jpg

Ette näe väärin, sillä vesi on täysin harmaata. Siinä on niin paljon kivipölyä seassa. Kun vesi ehtii virrata johonkin järveen ja kivipöly laskeutua pohjaan, mineraalit jäävät, vasta sitten vesi on turkoosia. Muellerin järvessä oli hauskasti yksi kulma turkoosi (seisovaa vettä), vaikka muuten oli harmaa.

Briefly in English. Canoe dreams. I collected information about Waimak river. It's fast and wide with many small currents. Google maps link here. But I cannot now do anything else than dream about paddling because my left arm is out of order, so I must rest. The photo is from Hooker river in the Mt Cook area. The gray color comes from stone dust.