Innostuin leikkimään kartoilla.

366679.jpg

Oheinen kuvapari on noin sama skaala, Christchurch ja Helsinki (Chch käännetty, pohjoinen oikealla). Matka täältä kotoa eilistä Tyynenmeren kuvaa ottamaan on sama kuin Myyrmäestä Westendiin (punaiset pisteet kartassa, miettikää mielessänne mikä tahansa 12 km linnuntie).

Laajalahtea vastaava täkäläinen merenlahti on vuorovesiallas, joka on nousuvedellä surffaajien, leijasurffaajien ja päivämelojien leikkikenttä. Jos kaatuu, jalat yltää pohjaan. Laskuvedellä pohja näkyy. Kaksi vuorovesialtaaseen virtaavaa jokea Heathcote ja Avon vaihtavat vuoroveden mukana virtaussuuntaa 4 kertaa päivässä. Ne ovat pienempiä kuin Vantaanjoki, melottavia vain alimman 10-15 km matkalla.

Vasemmalla näkyvä Port Hillsin korkein kohta kohoaa hiukan yli 500 metriin, muuten harjanne on 300-400 metrinen. Se saa talvella lumipeitteen. Muualla Christchurchissa lunta saattaa sataa 2-3 päivänä vuodessa. Port Hillsin yli Lytteltoniin (merenlahti vasemmalla keskellä) menee kaksi kiemurtelevaa tietä ja tunnelin läpi yksi suora. Lisäksi huipulla kulkee Summit Road, josta varmaan näkyy mukavasti maisemia (en ole käynyt sen jälkeen, kun patikoin sinne pilvessä). Miettikää mielessänne mitä hankaluuksia olisi, jos Helsingin ja Kirkkonummen välissä olisi moiset kukkulat. Tunnelin ja yli menevien teiden vaihtoehto olisi kiertää Nurmijärven kautta.

Banksin niemimaa kuvan ulkopuolella olisi Porkkalan niemimaa. Sitä hiukan pelättäisiin alkaako jossain vaiheessa tulivuori taas toimia. Waimakariri olisi Sipoonjoki, jonka alkujäätikkö olisi 2 km vuorilla Päijänteen keskellä. Lauantaina meloin Mäntsälästä Nikkilään. Rakaia-joki alkaisi Tampereen vuoristosta ja laskisi Inkooseen. Jyväskylässä vuorten takana olisi toinen rannikko. Mt Cook olisi Porissa.

Mutta täällä ei ole saaristoa eikä naapureita. Kun valtameri alkaa, se jatkuu ja jatkuu. Viron paikalla ei ole mitään. Vasta jossain Sudanin paikkeilla tullaan Etelä-Amerikkaan (tai toiseen suuntaan Australia olisi Italian etäisyydellä).

Tuntuu arvatenkin orvolta asua kansana vailla naapureita. Ei ihme, että 40% väestä lähtee täältä ulkomaille pysyvästi, Australiaan pääosa, sen jälkeen Englantiin, kun siellä tienaa enemmän (itse tosin en ymmärrä miksi mennä niin tylsiin paikkoihin, täällä on kaikki paljon halvempaakin). Kansan geenien vaihtuvuus saattaa olla maailman suurinta. Uusia siirtolaisia tulee jatkuvana virtana ja sitä suositaan.

No se siitä. Laitetaan kuvia eiliseltä 1/6 osa alemmasta punapisteestä ylempään päin.

366688.jpg

Kyseessä on Cave Rock.

366691.jpg

366694.jpg

Se on ontto luola, johon pääsee kolmea eri tietä. Sen muoto houkuttaa etsimään keinot kiivetä päälle (se on helppoa).

Briefly in English. Comparing maps. Red dots are 12 km separated from each other (my NZ home and the place to shoot the Pacific Ocean photo yesterday). The Helsinki map is in the same scale. The photos I took yesterday. The Cave Rock lets you enter inside from three sides.