Tunnistatteko patsaan Mt Cookilla?

359867.jpg

En koskaan kuvaa patsaita, mutta tämä on poikkeus, kuuluu aiheeseen. Hän on Uuden Seelannin kansallissankari Sir Edmund Hillary, joka harjoitteli Mt Cookilla ennen Everestin valloitusta.

Yllätyin, kun ymmärsin lehteä lukiessa, että mies elää yhä. Uudessa Seelannissa on näet pitkät perinteet Antarktiksen tutkimisessa ja Hillary käväisi paikan päällä (ainakin näön vuoksi) katsomassa uudestaan löydettyjä 1900-luvun alun kämppiä, joita käyttivät sellaiset Antarktiksen tutkijat kuin britit Robert Scott ja Ernest Shackleton (tutkimuslaivat lähtivät aina Uudesta Seelannista).

Montako muuta uusiseelantilaista tunnette? Kävimme Nickin kanssa taannoin hauskan keskustelun, jossa totesimme, ettemme tunne toistemme maista juuri ketään. Niin olemme toisella puolella palloa, ettei yhteisiä kulttuurisia juuria ole.

No urheilun puolelta toki muistin monta Uuden Seelannin juoksijaa, mm. ne kaksi, joiden kanssa Viren taisteli 1976 olympialaisten 5000 metrin kullasta (Dick Quax ja Rod Dixon). Muinaisemmista juoksijoista muistin Peter Snellin ja Arthur Lydiardin, joista viime mainittu kävi Suomessakin valmentamassa (mutta Nick joutui muistuttamaan mulle John Walkerin). Oopperan puolelta on sitten U-Seelannin kuuluisin maori, Kiri Te Kanawa. Minä hyräilin Nickille Finlandiaa ja vaikka hän tunnisti musan, ei säveltäjää muistanut. Eikä muistanut Nurmea eikä Vireniä. Nokian tiesi kuitenkin.

On mielenkiintoinen ajatus, että Suomen lisäksi olisi merten takana toinen maa, jossa asuisi 70 kertaa enemmän suomea puhuvia ihmisiä kuin Suomessa + sitten olisi vielä toinenkin maa, jossa asuisi 15 kertaa enemmän suomea puhuvia kuin Suomessa. Kun tuon sisäistätte, olette käsittäneet millaisessa (julkimo)kulttuurissa täällä eletään (nuo toiset ovat U-Seelannille tietty USA ja Britit).

Jos meillä olisi samoin, emme seuraisi televisiosta tai lehdistöstä omia tyyppejämme, vaan päivittelisimme noiden isompien suomimaiden kansalaisten toilailuja. Kotimaassa ei olisi pahemmin tv-tuotantoa eikä kunnon lehdistöä. Kuulkaa minusta on oikein kiva olla pienen maan asukas ja puhua pientä kieltä.

Täytän tänään 42 vuotta. Onnitteluja otetaan vastaan mm. kommenttilaatikossa.

Briefly in English. Do you know any Kiwis? The person in the statue in Mt Cook you should know. He is Sir Edmund Hillary. I was surprised to learn he still lives and is active in the society. I am today 42 years old. Greet me in the comment link "KOMMENTOI" below, if you wish.