10.1. keskiviikkoaamu ja aamusta asti satoi. Uutta minulle, silla vain Rotoruassa viimeisena aamuna oli ilma hiukan kosteaa. Lahdin kavellen etelaan kohti kukkuloita mukana eilen ostettu paikalliskartta, jossa tukuttain patikointipolkuja. Ohjeistus oli myos maastossa ok, kyltit ynna muut.

Kavelin historiallisesti merkittavassa maastossa. Kun ensimmaiset uudisasukkaat tulivat Christchurchiin, ei satamalle loydetty paikkaa. Joet olivat liian matalia. Suojaisa paikka loytyi Lytteltonista kukkuloiden takaa. Voin kuvitella englantilaisrouvan vaimean huokaisun 1800-luvun alkuvuosikymmenina, kun hanelle on valjennut, etta ensi toiksi laivan tultua satamaan on patikoitava 325 metria kukkulaa ylos. Sinne huipulle tai oikeammin kukkulajonon satulaan, jonka kautta Birdle Path -tie kulki, on pystytetty muistomerkki naille pelottomille uudisasukkaille.

Oma patikointini meni toiseen suuntaan, kohti Lytteltonia. Sateesta johtuen en nahnyt kuin 50-100 metria. Lampaita oli paljon. Avasin portteja ja kuljin aitausten lapi. Jossain vaiheessa aanimaailmaan liittyivat koirat ja sitten ihmiset. Juttelin vanhan herrasmiesfarmarin tai -apumiehen kanssa tovin, joka oli menossa auttamaan lampaiden ajossa. Rekka jo odotti. En jaanyt siihen ottamaan kuvia tai selvittamaan kuljettaako rekka lampaat toiselle laitumelle, kerittavaksi vai teuraaksi. Jatkoin sateessa eteenpain.

Korkein kohta matkallani taisi olla 436 metrissa Castle Rock, josta olisi varmasti ollut huikeat nakymat kukkuloiden molemmille puolille, mutta ei tassa sumussa. Pilvet kuitenkin repesivat hetkeksi, niin sain seuraavan kuvan pohjoiseen pain Christchurchiin.

337229.jpg

Aiemmin mainitun historiallisen kukkulajonon satulaan saavuin seuraavaksi ja sielta alas Lytteltoniin, jossa sade loppui heti, kun olin kavellyt tarpeeksi pitkalle tullakseni kokonaan pilven alapuolelle.

Aterian jalkeen palasin suht markana tanne asunnolleni bussilla, joka kulki kukkulan ali puhkaistun tunnelin kautta.

Koin tanaan ensi kerran sen tunteen, etta tama paikka, jossa asun, voisi olla koti.

Briefly in English. Walking to Lyttelton 10th January. I walked from Christchurch over the hills to Lyttelton that was the harbour of the first people settling to Christchurch and the Canterbury plains in the first decades of 19th century.