Tämän keskiviikkoisen työpäivän katkaisin lounastamalla jälleen Mikon, Marian ja Oliverin kanssa. Sen jälkeen kävin akvaariossa, jossa oli täkäläisiä kalalajeja.

369988.jpg

Akvaarion yhteydessä näin ensi kertaa terraariossa kaksi kiwiä. Jos joku ei ymmärrä, niin kyseessä on maan kansalliseläin. Kuvalinkkejä täällä (myös vääriä).

Kiwi-lintu ei lennä eikä sillä ole kuin siiven tyngät. Sitä katsomaan piti odottaa 15 minuuttia. Kiwit olivat hämärässä huoneessa lasin takana. Niille tämä oli yö. Niiden kello on käännetty 12 tunnilla, koska ovat yölintuja ja muuten turistit eivät näkisi niiden liikkuvan päiväsaikaan.

En ollut osannut odottaa mitä näen. Kiwi oli isompi kuin odotin, lihaisa 40 sentin pyöreä karvainen kimpale, jossa oli 2 jalkaa ja pitkä nokka, muttei käsiä. Ne juoksentelivat hupaisasti terraariossa ja kaivoivat maata nokalla.

Luin infosta, että niitä oli sata vuotta sitten 90 jokaisella neliökilometrillä tässä maassa. Nyt niitä on 0,45 per km2. Hävikki on ollut valtavaa. Kissat ja koirat syövät niitä. Ne eivät pääse karkuun tai osaa puolustautua. Uudessa Seelannissa ei alunperin ollut lainkaan nisäkkäitä. Tavallaan ne täyttivät piennisäkkäiden ekologisen lokeron, kunnes kissat, rotat ja villiintyneet siat sun muut ovat nyt täällä, ne saavat kiwin munista maukkaan aterian.

Kiwi-linnun takia uusiseelantilaiset kutsuvat itsejään kiwi-lempinimellä (ei suinkaan sen hedelmän vuoksi). Paljon muutakin luin, mm. kosiomenettely on sellainen, että uros-kiwi alkaa hyppiä ja pomppia tai heittäytyy selälleen ja potkii kattoon. Ah mikä karju, ajattelee siitä naaras-kiwi, ja sitten he muodostavat elinikäisen suhteen. Somaa.

Huomiseksi lähden taas melomaan, jos hyvin käy. Lytteltonin lahdella järjestetään retkiä katsomaan Hectorin delfiinejä. Minulla on oma vene, kanootti, ja selvitin missä nämä Hectorin delfiinit ovat, ja kun tuulikin pitäisi olla aika vähäinen, minulla on mahdollisuus mennä sinne meloen. Mutta kuka oli tämä Hector, jonka delfiinejä nämä ovat, sitä minä en tiedä.

Briefly in English. I saw a kiwi. I went to an aquarium and also saw the national bird of New Zealand, kiwi. See its pictures here.